Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије обавештава чланство, све запослене и целокупну јавност да се наставља правно насиље над апотекарским установама у државној својини.

Овога пута представници локалне самоуправе су се досетили да испразне пословне просторије апотекарских јединица Апотеке ”Шабац” од лица и ствари, како би се ”створили услови” за издавање у закуп ”дела” пословног простора Апотеке “Шабац”, а све на основу одредбе из члана 164. Закона о здравственој заштити, Одлуке Скупштине града Шапца, као и Одлуке Управног одбора Апотеке “Шабац”.

Према Јавном огласу који је објављен у средствима јавног информисања пословне просторије Апотеке “Шабац” издају се у закуп појединачно, на период од 10 година??? Закупац односно понуђач може поднети понуду само за један пословни простор или за више.

Мишљења смо да се на овакав начин не могу решити проблеми апотека.

Надлежним државним органима смо више пута указали да су поједине апотеке у државној својини већ издате у закуп власницима приватног капитала на потпуно незаконит начин, грубим кршењем Закона о здравственој заштити, Закона о јавној својини, Уредбе о Плану мреже здравствених установа, као и Закона о раду, а све на штету како запослених, тако и имовине у јавној својини.

Упркос наведеном, безакоње и покушај изигравања закона се континуирано настављају у појединим апотекама у државној својини.
Проблеми апотека које се налазе у блокади се морају системски решити, а не од случаја до случаја уз грубо кршење позитивних прописа.
Приоритет рада ресорних министарстава мора бити решавање статуса апотекарских установа.
Време тече, а дугови се гомилају.
Времена за чекање више нема.
Синдикат ће наставити са активностима у циљу радно-правне заштите запослених и испуњавања раније постављених протестних захтева.

Инсистираћемо на што хитнијем доношењу Закона о апотекарској делатности и стварању услова за једнако пословање свих апотека и што хитнијем одржавању новог састанка Радне групе за решавање статуса апотека.

Преузми саопштење