МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Министар Никола Селаковић
МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министар, асс. др Златибор Лончар
МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА
Министар, Александар Вулин

ПРЕДМЕТ:

ИНИЦИЈАТИВА ЗА ИЗМЕНУ И ДОПУНУ КРИВИЧНОГ ЗАКОНИКА KAKO БИ ЗАПОСЛЕНИ У ДЕЛАТНОСТИ ЗДРАВСТВА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ УЖИВАЛИ ЗАШТИТУ ОД НАПАДА ПРИЛИКОМ ОБАВЉАЊА СВОЈИХ РАДНИХ ЗАДАТАКА

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије још једном Вам се обраћа са захтевом за измену и допуну Кривичног законика („Службени гласник PC“, бр. 85/2005, 88/2005, 107/2005, 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014) поводом све учесталијих и бруталнијих напада на запослене у здравству и социјалној заштити, који се неретко окончавају и смртним исходом.
Инсистирамо да се покрене иницијатива за измену и допуну Кривичног законика, како би запослени у делатности здравства и социјалне заштите уживали заштиту од свакодневних напада.
Напомињемо да смо годинама уназад упућивали иницијативе надлежним државним органима у смислу да се изврши измена и допуна КЗ-а. Нажалост, до данашњег дана нисмо наишли на разумевање и иницијатива није прихваћена од стране надлежних државних органа.
Статус запослених у делатности здравства и социјалне заштите препознат je у Кривичном законику као ”лице које обавља послове од јавног значаја”, што апсолутно није дало очекиване резултате.
Запослени се осећају потпуно незаштићени од напада, који су нажалост све чешћи и подстакнути и свакодневним блаћењем професије у појединим средствима јавног информисања.
Заштита запослених није само њихова лична заштита већ и заштита корисника здравствених услуга и услуга социјалне заштите.
Напад на запослене у делатности здравства и социјалне заштите представља и ометање пружања помоћи пацијентима, односно корисницима услуга социјалне заштите, a самим тим и угрожавање њихових живота.
Због свега наведеног, сматрамо да je неопходно да се посебно инкриминише напад на запослене v делатности здравства и социјалне заштите, као напад на лице које обавља послове од јавног значаја v вези са пословима које то лице обавља и то у глави двадесет девето! Koja прописује кривична дела против државних органа.
Наведена двадесет девета глава би гласила: ”КРИВИЧНА ДЕЛА ПРОТИВ ДРЖАВНИХ ОРГАНА И ЛИЦА KOJA ОБАВЉАЈУ ПОСЛОВЕ ОД JABHOF ЗНАЧАЈА У ДЕЛАТНОСТИ ЗДРАВСТВА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ”.
To даље значи да je неопходно да се пропишу нова кривична дела нпр. члан 324А, 324Б и 324В у којима би биле прописане исте казне за кривична дела прописана у члановима 322., 323. и 324. КЗ-а.
Чланове je неопходно уподобнти на начин да члан 324А ”спречавање лица које обавља послове од јавног значаја у делатностн здравства и социјалне заштите у вршењу послова које то лице обавља” став 1. гласи:
”Ко силом или претњом ла ће непосредно употребити силу спречи лице које обавља послове од јавног значаја v делатности здравства и социјалне заштите v вршењу послова које то лице обавља у оквиру својих овлашћења или га на исти начин принуди на вршење послова које то лице обавља, казниће се затвором од три месеца до трн године“… и даље уподооити текст како гласи v КЗ-у закључно са чланом 324.
Дакле, за нова кривична дела тужилаштво би гонило пo службеној дужности, што би свакако деловало на потенцијалне учиниоце кривичних дела да добро размисле пре него их учине.
Синдикат очекује да no поднетој иницијативи поступите хитно, односно да наш предлог прихватите као свој и покренете иницијативу за измену и допуну Кривичног законика како би запослени у делатности здравства и социјалне заштите уживали већу заштиту државе и осећали се сигурнијим на својим радним местима.

 

Преузми документ